Finansiranje energetske efikasnosti u javnim zgradama

28.9.2018.

Finansiranje energetske efikasnosti u javnim zgradama

Radionica „Mogućnosti finansiranja projekata i investicija u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu za jedinice lokalne samouprave“ održana 27. septembra 2018. u Privrednoj komori Srbije, okupila je više od 70 predstavnika gradova i opština iz cele Srbije, najvećim delom energetske menadžere, zadužene za planiranje, praćenje i izveštavaje o efikasnom korišćenju energije i optimalno korišćenje obnovljivih izvora. Radionicu je podržao projekat nemačko-srpske saradnje „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, koji od 2015. godine realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike RS.
Na radionici je bilo reči o primeni mera energetske efikasnosti u školskim objektima, predstavljene su nove smernice za korišćenje sredstava za obnovu javnih zgrada iz fonda Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, iskustva budžetskog Fonda za unapređenje energetske efikasnosti, kao i programi prekogranične i transnacionalne saradnje kojima rukovodi Ministarstvo za evropske integracije.
U decembru 2017. godine, Arhitektonski fakultet i Stalna konferencija gradova i opština, uz podršku GIZ, potpisali su Memorandum o saradnji, kao i Koncept platforme znanja za energetsku efikasnost u okviru koje je radionica održana.
„Platforma je zamišljena kao klaster znanja i ekspertize o energetskoj efikasnosti u zgradama, sa ciljem pružanja informacija i savetovanja, podsticanja umrežavanja, razmene znanja i iskustava, kao i unapređenja kapaciteta jedinica lokalne samouprave u Srbiji. Čine je internet platforma sa brojnim informacijama iz oblasti energetske efikasnosti, kao i redovne radionice i konferencije posvećene važnim temama, poput današnje“.

Da biste preuzeli publikaciju, molimo Vas da unesete svoje podatke

Preuzimanje i upotreba ovog sadržaja podležu uslovima Zakona o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije

Preuzmite