Postavite pitanje

Da li su istraživanjem pri izradi Nacionalne tipologije stambenih zgrada Srbije obuhvaćene i stambene zgrade koje nemaju svu potrebnu dokumentaciju (građevinske i upotrebne dozvole), odnosno čak i bespravno izrađene zgrade?

1
Da, popisane su sve zgrade, nezavisno od njihovog pravnog statusa. Jedino na ovaj način može se steći prava slika o stanju stambenog građevinskog fonda Srbije u pogledu potrošnje energije za grejanje i energetskih performansi.

Da li prilikom obnove, zgrada mora da ostvari C energetski razred, kao što je predviđeno za nove zgrade?

2
Ne, zgrada mora da se unapredi barem za jedan energetski razred, kako je propisano Pravilnikom o energetskoj efikasnosti zgrada („Sl. glasnik RS“, br.61/2011) i Pravilnikom o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada („Sl. glasnik RS“, br.69/2012), što znači da je prvo neophodno uraditi elaborat energetske efikasnosti postojećeg stanja, a zatim ispitati da li planirane mere obnove dovode do ispunjenja ovog zahteva. Takođe, sve pozicije koje se unapređuju obnovom moraju da zadovolje propisane koeficijente prolaza toplote za postojeće zgrade koje se obnavljaju.

Teme najčešće postavljenih pitanja

Da biste preuzeli publikaciju, molimo Vas da unesete svoje podatke

Preuzimanje i upotreba ovog sadržaja podležu uslovima Zakona o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije

Preuzmite