Održana finalna konferencija projekta EmBuild

7.6.2018.

Održana finalna konferencija projekta EmBuild

Projekat EmBuild ulazi u završnu fazu što je obeleženo završnom konferencijom održanom u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda 07.06.2018. Predstavnici Evropske Energetske zajednice, regulatornih tela EU, resornih ministarstva Republike Srbije, lokalnih samouprava, Univerziteta u Beogradu, kao i stručnjaci i predstavnici nacionalnih i međunarodnih organizacija i institucija koje finansiraju projekte u oblasti energetske efikasnosti, okupili su se na konferenciji sa temom “Energetski efikasne zgrade – Planirajte. Investirajte. Renovirajte!”.
“Cilj EmBuild projekta je da osnaži državne organe, na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u formulisanju strategije eneregetski efikasnog renoviranja javnih zgrada. Podaci potvrđuju da 40 odsto ukupne potrošnje energije i 36 odsto emisije CO2 u Evropskoj uniji nastaju u privatnim i javnim zgradama. Zato je jedna od osnovnih smernica EU, definisanih Evropskim programom za razvoj nauke Horizon 2020, da se ta potrošnja i zagađenje smanje,” objasnila je prisutnim medijima prof.dr Milica Jovanović Popović, koordinator projekta za Srbiju.
Projekat EmBuild finansira Evropski program za razvoj nauke Horizon 2020, a podržava Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Univerzitet u Beogradu, kao član međunarodnog konzorcijuma u kojem učestvuju partneri iz Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Nemačke i Belgije, projekat sprovode Arhitektonski, Mašinski i Elektrotehnički fakultet.
Rezultati ovog projekta biće značajni inputi u izradi Nacionale strategije obnove zgrada, što je jedna od prioritetnih obaveza prema Energetskoj zajednici, čiji je potpisnik i Srbija. “U proteklih dve i po godine, u bliskoj saradnji sa 24 opštine i komunikaciji sa svim opštinama koje su članice Stalne konferencije gradova i opština, mi smo se bavili prikupljanjem podataka i izradili tri uzorna modela koji će moći da koriste sve opštine u planiranju obnove javnih zgrada po principima energetske efikasnosti,“ objasnila je profesorka Jovanović Popović.

Da biste preuzeli publikaciju, molimo Vas da unesete svoje podatke

Preuzimanje i upotreba ovog sadržaja podležu uslovima Zakona o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije

Preuzmite